7/12/09

Muhyiddin: PPSMI gugat prestasi siswa

Malaysiakini : http://www.malaysiakini.com/news/108232

Jul 10, 09 3:59pm
Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) menggugat prestasi mahasiswa dalam bidang sains serta profesional.Beliau juga dipetik sebagai berkata sebelum PPSMI dilaksanakan, ramai pelajar berjaya menjadi graduan dan profesional terutama dalam bidang perubatan serta kejuruteraan, "bagaimanapun selepas PPSMI diperkenalkan majoriti pelajar tidak berupaya."Menteri pelajaran hari ini bagaimanapun berkata perubahan dasar itu - seperti di peringkat sekolah yang diumumkan beliau kelmarin - terserah kepada Kementerian Pengajian Tinggi, lapor Bernama."Di peringkat Tingkatan Enam... matrikulasi, memang komponen bahasa Malaysia itu digunakan di samping di situ juga terdapat kekuatan dalam bahasa Inggeris."Kita serahkan kepada (kementerian) Pengajian Tinggi untuk menentukan bagaimana caranya supaya proses itu akan sampai ke peringkat tertinggi walaupun di universiti sudah banyak terdapat penggunaan bahasa Inggeris."Kita mahu kemahiran berbahasa Inggeris (oleh pelajar) di peringkat itu mahir tetapi tidak mengetepikan kekuatan bahasa kebangsaan," beliau dipetik berkata.Muhyiddin, yang juga timbalan perdana menteri, diminta mengulas gesaan Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP) supaya dasar itu dimansuhkan secara menyeluruh termasuk di peringkat universiti - tidak seperti keputusan kerajaan yang hanya menghapuskan PPSMI di peringkat sekolah pada 2012. Keputusannya tidak dibuat secara terburu-buru dan gopoh, katanya lagi, tetapi setelah menimbang faktor yang penting untuk meningkatkan Bahasa Inggeris yang memerlukan persiapan sempurna dalam tempoh dua setengah tahun akan datang.Persiapan ini, menurut agensi berita itu lagi, termasuk kelengkapan yang cukup, bahan yang digunakan, makmal bahasa yang baik serta guru-guru yang mahir."Kita telah mengambil kira tempoh masa itu untuk membuat persiapan yang sempurna. Tidak boleh tergopoh-gapah dalam soal pendidikan ini. "Saya faham pejuang-pejuang bahasa ini kalau boleh esok mahu mulakan. Tetapi kita perlu realistik dan sebab itu kita menganjurkan tempoh itu," katanya selepas satu program di Kolej TAR di Kampar.Muhyiddin berkata tempoh dua setengah tahun sebelum PPSMI dimansuhkan mencukupi untuk membuat persiapan kerana "kerajaan tidak mahu mengulangi masalah sama ketika melaksanakan dasar tersebut sebelum ini".
komen:
...bagusla..harapnya kualiti pendidikan dari segi tenaga pengajar, pelajar dan kemudahan dapat dapat ditingkatkan dalam tempoh 2 tahun ini..tunggu dan lihat..
...kepada pelajar yg mengharungi PPSMI dalam tempoh 2 setengah tahun harapnya tabah meghadapinya dengan tabah..
..pejuang2 bahasa nie dah lama duk pike masalah PPSMI sejak zaman Tun Mahathir lagi cuma kerajaan nie lambat bertindak..saper yg tak realistik pun tak pasti ..awal2 dulu ..hari nie putus tahun depan laksana..adoi..mangsanya rakyat..walaupun terlalu ramai yg membankang..nak wat cemana zaman tue..jawabnye masuk ISA la...
..bila jadi camni mmgla ramaila menyokong sejak dari dulu lagi..saya pun menyokong..
Hakikatnya Bahasa Inggeris mmg pengunaannya global dan penting..tetapi perlaksanaannya bukan dengan melaksanakn PPSMI..ada matapelajaran BI..gunakanlah dan perkasakan matapelajaran tersebut..Pelajar di sek rendah dan menengah tak mampu menggunakan BI untuk memahami sesuatu konsep berbanding pelajar di universiti.. Kita akan lebih faham konsep apabila belajar dgn bahasa kite.. Perkara nie disokong oleh bangsa cina dan india..nak tanya sources..carila sendiri yek..hehe..
"BAHASA JIWA BANGSA"
"KE ARAH MEMARTABATKAN BAHASA KEBANGSAAN dan MEMPERKASAKAN BAHASA INGGERIS"

No comments:

Post a Comment